Verslag Jeugdkamp 2011

15 Jun

GEPEUPELOS, RESPECTOS
en hoe Tadzjikistan aan een volkslied kwam

Vrijdagavond 3 juni verzamelden 49 basketbalenthousiastelingen zich bij de sporthal voor het jeugdkamp van BC Bladel. Kennelijk gaat het goed met de club, want nog nooit gingen er zoveel leden mee op kamp. Het rustieke Buggenhout was de locatie waar het allemaal zou gaan gebeuren, ook dat was een nieuw record want nog nooit waren we zo ver België ingetrokken.

De aanhanger van klusbedrijf Antonise had er allemaal geen moeite mee: de 100+ tassen pasten er gemakkelijk in. Er was zelfs nog ruimte over voor 25 kg shoarmavlees zodat de kampgangers, geheel in lijn met het thema, broodjes Gyros konden eten. Het thema was namelijk niet zomaar Olympische spelen, neenee, de jeugdleden van BC Bladel werden meegesleurd naar het oude Griekenland. Toen de goden nog gerespecteerd werden en de berg Olympus veel meer was dan een goedkope toeristische attractie.

Het was niemand minder dan oppergod Zeus die het gepeupel dit kwam vertellen. Nadat Tom Raes de anderhalve meter hoge heilige berg van geel zand door middel van een traditioneel offer in ere hersteld had, sprak Zeus de atleten toe: ‘Het wordt tijd dat de jeugd de Griekse goden weer leert te respecteren, het wordt tijd dat de Olympische Spelen terugkeren naar waar ze vandaan komen, GEPEUPELOS RESPECTOS!’ De Bladelse spelen waren officieel geopend.

Elk land dat vertegenwoordigd was op deze Bladelse spelen, kon beschikken over de bescherming van één van de goden van vroeger. Vooral Afrodite, godin van de schoonheid en beschermdame van Tadzjikistan, maakte indruk met zijn/haar outfit: een hartjesspiegel ingepakt met bloemenkranzen en roze pluche. Ook Athena maakte indruk. Als godin van de wijsheid sleepte ze normaal gesproken een uil mee, maar bij gebrek aan uilen was dat deze keer een kip van papier maché die pontificaal op de schedel bevestigd was.

Dieptepunt voor de kampleiding was de benoeming van Apollo. In eerste instantie werd deze potige knaap aangeduid als ‘god van strijd en oorlog’, maar al snel liet het publiek, bij monde van Miriam, merken dat dat niet klopte. De kampleiding meende zijn klassiekers toch echt te kennen, maar toen Bryan (gangmaker uit het U12 team) later de Wifi verbinding van onze Belgische buren kraakte, stonden de leiders lelijk in hun hemd. ‘Apollo, god van de zon’ viel op Wikipedia te lezen. Het leverde Twan, die overigens onschuldig was, een terechte steniging met waterballonnen op.

Later op de avond maakte elk team een eigen vlag en volkslied en om 23.00 begon het eerste avondspel. Tom van Kuijk gooide al zijn ‘Rocks and Rivers’ ervaring in de strijd voor dit ruige spel waarbij de winnaar het groepje was dat als eerste zijn Olympische fakkel brandend had. Met deze fakkel kon meteen ook het kampvuur aangestoken worden waar de groep nog tot zonsopkomst zou vertoeven.

De zaterdag staat traditioneel in het teken van de actieve spellen en met zo een sportief thema zou dat dit jaar alleen maar erger worden. Om tien uur begon het dagprogramma met ‘Capture the Flag’, de ultieme garantie dat iedereen goed wakker zou worden. Mocht er trouwens binnenkort een melding van graancirkels in Buggenhout komen: de verfspray die onze goden gebruikten om de ‘verboden gebieden’ rond de vlaggen af te bakenen, was niet per sé bedoeld voor gebruik buitenshuis.

Na drie broodjes gyros per persoon kwamen de waterspelen in de middag maar langzaam op gang. Toen Jorg en Ivan echter met hun zelfbedachte Olympische Waterspelen aan kwamen zetten kwam het hek toch snel van de dam en brak een festijn los dat qua m3 waterverbruik in de buurt van het kamp van vorig jaar.

Ze wisten het eeuwen geleden al: van veel bewegen krijg je honger. Dat was bij onze Griekse sportfanaten niet anders. Ze waren zelfs bereid van hun traditionele kost af te stappen en zich op het Italiaanse avondmaal van Linda, Ruud, en Jos te storten.

Wederom met volle maag komen we aan bij het eerste puntje op het avondprogramma van de zaterdag: de steniging met waterballonnen! Opmerkelijk slachtoffer was U14 icoon Niek Wouters. Hij werd gestenigd omdat de moppen die hij aan de lopende band tapte duidelijk blijk gaven van ‘internetten zonder family filter’.

Ivo vond het allemaal maar druk met al die losgeslagen jeugd. Samen met Daan zonderde hij zich af buiten het kampterein voor een rustieke mediteer-sessie. Of dit geholpen heeft is onduidelijk, maar zeker is dat hij het volkslied van zijn geliefde Tadzjikistan de volgende dag hoger dan ooit zong.

Als rustig opwarmertje voor het nachtspel moesten de atleten laten zien dat ze, behalve sportief, ook nog een beetje intelligent waren. In een lastige Quiz trotseerden de groepjes de ene na de andere instinker en tussendoor waren er punten te verdienen met ludieke acties als ‘stop zoveel mogelijk bierviltjes in je mond’.

Het kampbezoek van Jos was uiteraard geen toeval, want waar Jos gaat, gaat het Ongezien Terugkomspel. De groepjes moesten over ongeveer acht kilometer de weg terug naar huis zien te vinden en deden daar meer dan vier uur over. Dat was niet te danken aan het goede speurwerk van Rob. Hij raakte als ‘jager’ zelf verdwaald en bleek uiteindelijk op meer dan 20 kilometer van de kamplocatie in de buurt van een enorme Palmbrouwerij uitgekomen te zijn.

Zondagochtend, tijd voor het eindspel! Net als in het echt sloten we het evenement af met de Paralympics. Ondanks dat de nachtelijke wandeling duidelijk zijn sporen na had gelaten, konden we niemand direct kwalificeren voor dit toernooi. Gelukkig waren er hulpstukken genoeg beschikbaar en konden we de meest wilde handicaps simuleren (van vastgegroeide knieën tot driedubbelsiamese tweelingen).

Na het eindspel stonden de landen voor een flinke opgave: binnen 45 minuten moest de gehele kamplocatie brandschoon opgeleverd worden. Om tijd te besparen dachten enkele wijsneuzen daarbij gebruik te maken van de brandtrap, iets wat de kampleiding nadrukkelijk verboden had! Het leverde Joost voor de tweede keer een welverdiende steniging op. Er stonden ondertussen al ouders te wachten voor de terugweg, dus die werden dankbaar ingezet bij het gooien van de ballonnen. Dat ouders, die vroeger niet de kans hebben gehad mee te gaan op zo’n gaaf kamp, niet beschikken over de stenig-skilzz van een gemiddeld jeugdlid van BC Bladel, is te begrijpen. Maar van ex-basketballer Peter Maas hadden we eigenlijk meer verwacht: ook zijn ballon miste het voorhoofd van Joost op ten minste 1,5 meter…

De steniging ging dus alsnog aan Joost voorbij en dat was maar goed ook. Hij maakte namelijk onderdeel uit van de delegatie uit Micronetië, geleid door Hades, god van rijkdom en de dood. Dit illustere gezelschap had het kamp met overgave gewonnen en mocht zich dus door de andere atleten toe laten zingen. Met volle overtuiging en oog voor detail droeg Joost het volkslied van de Micronesen voor, nagezongen door het gepeupel.

Het kamp was weer een daverend succes, bedankt allemaal en tot volgend jaar!

Teamfoto’s:

Tom: POSEIDON – god van de zee, leidde met zijn drietant de delegatie van Burkina Faso

Roos: ATHENA – godin van wijsheid en strategie voegde zich bij Kirgizie.

Thieu: AFRODITE – god van schoonheid, vormde het gezicht van Tajikistan.

Rob: HERMES – god van handel en verkeer, sloeg zijn vleugels uit over Barbados.

Twan: APOLLO – god van oorlog en krijgslust, beschermde Tuvalu op de Bladelse Spelen.

Jeroen: HADES – god van dood en rijkdom, gebruikte zijn krachten om Micronetsie bij te staan.

One Response to “Verslag Jeugdkamp 2011”

 1. Christel 17 juni 2011 at 11:58 #

  Godsamme nog!!

  Ik zie dat ik weer ontzettend veel gemist heb..

  BAAAAAAAAALLLLLUHHHH !!!

  Wel een leuk verslag!
  Respect voor degene die het heeft getypt.!

Leave a Reply